⌚ 15/20 hores (llevats) - 30/35min. cocció ♨ 800gr. aprox.
➟ Ingredients:
Poolish:
✓ 100gr. de farina d'espelta integral
✓ 100gr. de sèrum de llet (o aigua)
✓ 10gr. de llevat fresc
La massa:
✓ El poolish
✓ 175gr. de sèrum de llet (o aigua)
✓ 10gr. de sal
✓ 400gr. de farina de força
✓ 15gr. d'oli
✓ 7gr. de sucre
➟ Preparació amb thermomix (TM31/TM5):
POOLISH:
En un "bowl" ficarem la farina d'espelta integral, el sèrum de la llet o l'aigua i el llevat fresc. Amb la ajuda d'una cullera de fusta mesclarem bé fins que estiguin tots els ingredients integrats. Jo ho faig per la nit, sobre les 22/23 hores i ho deixo tota la nit.
Tapar amb paper film i reservar a la nevera fins l'endemà, unes 12/15 hores tranquilament que no li pasa res.
MASSA:
Dues hores abans de fer la massa, treure el poolish de la nevera per que es vagi temperant.
Al got de la thermomix ficarem el sèrum de la llet i escalfarem durant 1min./37º/vel.1. Afegir el poolish, la farina, l'oli, el sucre i la sal. Programar 2min./vel. espiga.
Ficar la massa dins d'un "bowl", o la podem deixar dins del got de la thermomix, i tapar amb un drap de cotó. La deixarem llevar durant una hora i mitja o dues hores, depenent de la temperatura o humitat que faci trigarà més o menys. Per tenir una guia, la podeu deixar fins que hagi doblat el seu volum.
Treure la massa del "bowl" i desgasificar per tal de treure el aire que hagi pogut agafar. Li donarem forma allargada i la ficarem dins del motlle escollit. El meu és un motlle especial de pa que porta tapa, però aquest cop no li vaig ficar, medeix 9cm alt x 30cm de llarg.
Deixarem reposar fins que hagi doblat el seu volum, una hora i mitja o dues hores, igual que el llevat anterior. Heu d'observar la massa, per que si comença a fer bon temps pot ser amb una horeta en teniu suficient.
Precalentar el forn a 200ºC.
Just abans de ficar dins del forn podeu tirar una mica de farina per damunt. Baixar la temperatura a 180/190ºC i fornejar durant 30/35min./alçada nº 2/calor per dalt i per baix.
El procés és llarg, però us aseguro que mereix totalment la pena.
Deliciós, i amb un gust a pa com els d'abans!.
Deliciós, i amb un gust a pa com els d'abans!.
➟ Observacions:
✎ Per si us esteu preguntant que és el sèrum de la llet... je je je, us deixo l'enllaç de la recepta del mató, ja veureu com us ajuda a entendre-ho millor. MATÓ.
✎ No és imprescindible utilitzar el sèrum de la llet per elaborar aquest pa, de fet la recepta original porta aigua, però trobo que li dona un punt d'esponjositat extra i aguanta tendre un o dos dies més.
✎ A mi m'agrada més fer el poolish la nit anterior, així només he d'esperar dos llevats i no se'm fa tan pesat... però si ho preferiu podeu fer-lo pel matí i deixar reposar unes dues hores i continuar amb la recepta de la massa, com us vagi millor.
✎ Si teniu una mica de pressa, alhora de preparar la massa, li podeu ficar uns 10gr. de llevat extra, el procés de fermentació s'accelera una mica.
✎ A sota us deixo l'enllaç de la recepta original, ja veureu que la he modificada una miqueta, ficant farina d'espelta al poolish i canviant la mantega per oli d'oliva, la resta és igual.
➟ Font: Cuina i Gaudeix
❤ Hem recorda al pa que menjava quan era petita.... ❤
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Gràcies per les vostres visites i comentaris!